'Paarlberg vervolgd voor oplichting banken'

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie vervolgt multimiljonair Jan-Dirk Paarlberg voor het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Paarlberg zou in 1998 een koffer met 8,5 miljoen gulden (ruim 3,5 miljoen euro) hebben afgeleverd bij een trustkantoor, waarna het geld via een Luxemburgse bank op zijn rekening is gestort. Ook zou hij bij twee banken een lening hebben gekregen op basis van valse documenten.

Parool, 27 oktober 2006


Justitie verdenkt Paalberg ervan te behoren tot de criminele organisatie rond Willem Holleeder. Hij zou voor zeker 17 miljoen euro aan afpersingsgeld hebben ontvangen van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra, en dat mogelijk hebben doorgesluisd aan Willem Holleeder.

Bij de verkoop van zijn reclamebedrijf Mediamax zou hij een vals document hebben opgesteld. Het OM heeft aanwijzigen dat Paalberg met het document twee leningen heeft losgekregen bij de SNS Bank en ABN Amro. Beide banken wilden niet voor de camera reageren.

Het OM kondigt de vervolging donderdagavond aan in actualiteitenprogramma Nova. Paalbergs advocaat Gabriël Meijers is boos op het OM, dat de vervolging pas donderdag bekend zou hebben gemaakt. ''Tien minuten voor het Nova-interview ben ik door de officier van justitie gebeld met deze mededeling. Tot die tijd hebben we nooit wat van hem gehoord, en ook geen dossier ontvangen'', aldus Meijers. (GPD)