Nabestaanden Endstra leggen beslag op bezit Paarlberg

De nabestaanden van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra hebben beslag laten leggen op het kasteel en de Nederlandse bankrekeningen van zakenman Jan-Dirk Paarlberg. Paarlberg wordt door justitie verdacht van witwassen, fraude en deelname aan de criminele organisatie van Willem Holleeder. Hij zou miljoenen euro’s van Endstra naar Holleeder hebben gesluisd.

Vrije Nederland, 27 oktober 2006


Door Marian Husken en Harry Lensink

De nabestaanden – de broer, twee zussen en de vijf kinderen van Endstra - zeggen een vordering van 22 miljoen euro te hebben op Paarlberg, dat is het bedrag waarvoor hun vader zou zijn afgeperst, inclusief rente en kosten. Het beslag ligt onder andere op kasteel Bolenstein, de Maarssense ridderhofstad waar Paarlberg woont. Verder ligt er beslag op bankrekeningen bij ABN Amro, ING, Postbank, Fortis, Staalbankiers en Van Lanschot.

In hun verzoek tot het leggen van beslag, gericht aan de Utrechtse voorzieningenrechter, geven de nabestaanden puntsgewijs aan waarom zij menen dat het geld ten onrechte naar Paarlberg is gegaan. Ze citeren daarbij ruimschoots uit het strafdossier tegen Willem Holleeder. Bijvoorbeeld uit de notariële verklaring die Endstra heeft afgelegd op 10 april 2003, waarin deze meldt dat Paarlberg heeft meegewerkt aan de afpersing. Ook noemen ze een afgeluisterde telefoongesprek, waarin Holleeder aan John Mieremet vraagt om het telefoonnummer van Paarlberg.

Het afgeperste bedrag van 17 miljoen euro, waar het volgens de nabestaanden om gaat, heeft Endstra in 2003 in delen betaald aan Paarlberg. Justitie en de Endstra-nabestaanden menen dat dit onder dwang is gebeurd en dat de onderliggende titels voor de betalingen verzonnen zijn. Het gaat om bedragen die zijn overgemaakt naar Paarlbergs buitenlandse vennootschappen Ballados en Xenia, en naar een Zwitserse nummerrekening die op naam staat van de Maarssense kasteelheer.Volgens de nabestaanden blijkt uit justitieel onderzoek dat het geld vervolgens onder andere is geïnvesteerd in vastgoed van Paarlbergs bedrijf Merwede Groep en in het Naardense autobedrijf Van Asselt, waarin de vermogende ondernemer participeerde.

Paarlberg heeft eerder in verhoren gezegd dat het ging om geld dat Endstra hem nog verschuldigd was. Het ging zijn participatie in Endstra’s IJmuidense jachthaven uit begin jaren negentig participeerde. Verder om winstrechten op nog te bouwen vakantiehuizen bij diezelfde haven en om een aandelentransactie in de buitenlandse vennootschap Bayline. Volgens de Endstra’s blijkt uit justitieel onderzoek dat het hier om verzonnen titels gaat. Ze citeren onder andere uit verklaringen die Paarlbergs financieel adviseur heeft afgelegd bij de recherche. Daarin zegt deze dat aan de betalingen een ‘legaal tintje’ zijn gegeven.

Opvallend is dat de beslaglegging is gedaan drie dagen voordat justitie bekend maakte Jan Dirk Paarberg te vervolgen voor witwassen en fraude. Dat kwam op donderdag 26 oktober naar buiten via het tv-programma Nova. ‘Het komt ons niet slecht uit, maar ik wist dat niet’, zegt Hans Koets, de advocaat van de Endstra’s. Hij bevestigt dat de beslaglegging gaat om de 17 miljoen euro die volgens hem en zijn cliënten ten onrechte zijn betaald aan Paarlberg. ‘Paarlberg heeft altijd ontkend. Maar er is geen redelijke verklaring voor die betalingen.’

Vorige maand legde de fiscus al beslag op een deel van het bezit van Paarlberg, in verband met een vordering van 47 miljoen euro. Daarbij gaat het deels ook om het geld, de 17 miljoen euro die Holleeder via Paarlberg heeft afgeperst.

Gabriël Meijers, de advocaat van Jan-Dirk Paarlberg, wil niet reageren op de beslaglegging.