Erven Willem Endstra leggen beslag op bezit van Paarlberg

AMSTERDAM - De nabestaanden van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra hebben beslag laten leggen op het kasteel en de Nederlandse bankrekeningen van zakenman Jan-Dirk Paarlberg. De advocaat van de erven Endstra bevestigt de berichtgeving van weekblad Vrij Nederland. De raadsman van Paarlberg wilde vrijdag niet reageren.

Het Financieele Dagblad, 28 oktober 2006


Justitie verdenkt Paarlberg van het witwassen van crimineel geld, fraude en deelname aan de vermeende afpersorganisatie van topcrimineel Willem Holleeder. De zakenman zou miljoenen van Endstra afgeperste euro's naar Holleeder hebben gesluisd.

De nabestaanden - broer, zussen en kinderen van Endstra - zeggen een vordering van euro 22 mln te hebben op Paarlberg. Het afgeperste bedrag van euro 17 mln plus rente en kosten, stellen ze. Endstra in 2003 zou het geld in delen hebben betaald aan Paarlberg. Justitie en de nabestaanden menen dat dit onder dwang is gebeurd. De bedragen zouden zijn overgemaakt naar Paarlbergs buitenlandse vennootschappen Ballados en Xenia, en naar een Zwitsers rekeningnummer op zijn naam.

Paarlberg heeft zijn betrokkenheid bij de afpersing van Endstra altijd ontkend. De zakenman zei in verhoren met de politie dat de bedragen geld betroffen dat Endstra hem schuldig was. De Belastingdienst heeft nu een claim van ruim euro 40 mln bij Paarlberg neergelegd. De zakenman zou de fiscus nog moeten betalen voor zaken die hij met Endstra heeft gedaan.