Endstra’s klagen vastgoedman aan

Rotterdam - Vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg heeft veel nauwere banden gehad met de ontvoerder van Heineken,Willem Holleeder, dan tot op heden werd aangenomen.

NRC 28 oktober 2006


Door Jan Meeus

Dat stellen de nabestaanden van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra in een verzoekschrift aan de Utrechtse rechtbank.

Zo zou Paarlberg de woning van een vriendin door Holleeder hebben laten beveiligen. Uit een afgeluisterd telefoongesprek blijkt dat Holleeder bij de inmiddels vermoorde crimineel John Mieremet om het telefoonnummer van Paarlberg heeft gevraagd. Ook putten de erven Endstra uit getuigenverklaringen in het strafdossier tegen Holleeder. Daaruit blijkt dat Paarlberg en Holleeder elkaar vele malen hebben ontmoet in Amsterdam, IJmuiden en Londen.

Uit een beschikking van de Utrechtse voorzieningenrechter blijkt dat er deze week voor een bedrag van 22 miljoen euro beslag is gelegd op bezittingen en gelden van Paarlberg. Het gaat om het kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen en bankrekeningen. Ook de Belastingdienst heeft beslag gelegd op een deel van het vermogen van Paarlberg. De vastgoedhandelaar zou sinds 2000 ten onrechte geen inkomstenbelasting in Nederland hebben betaald.

Paarlberg heeft altijd ontkend dat hij Holleeder regelmatig heeft ontmoet. De vastgoedman wordt door justitie gezien als een lid van de afpersingsbende van Holleeder. Ook wordt hij verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. In 1998 zou hij een koffer met 8,5 miljoen gulden (bijna 4 miljoen euro) hebben afgeleverd bij een trustkantoor in Wassenaar met het verzoek dat geld via een bank in Luxemburg over te maken.

De nabestaanden van Endstra, een broer, twee zussen en vijf kinderen, baseren hun claim op een serie van tien betalingen die tussen december 2002 en december 2003 aan bedrijven en rekeningen van Paarlberg zijn gedaan. Volgens de erven Endstra is er geen redelijke verklaring voor deze betalingen. Zij stellen dat Paarlberg ook echt over dit geld kon beschikken. Zo deed hij betalingen aan een Zwitserse coderekening en investeerde hij in autobedrijf Van Asselt, dat later failliet is gegaan.