Topman KLPD op non-actief

AMSTERDAM - Commissaris John Olierook, de leider van het onderzoek naar de mogelijke afpersingen door de groep rond Willem Holleeder, is buiten functie gesteld.

Het Parool, 18 november 2006


Van een verslaggever

De korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft tot die maatregel besloten vanwege de uitlatingen die Olierook deed in het weekblad Vrij Nederland.

Hij liep in een zeer openhartig interview vooruit op de straf die Holleeder zijns inziens moet krijgen (minstens zestien jaar cel), sprak over een conflict tussen politie en justitie over de datum waarop Holleeder moest worden gearresteerd en vertelde dat justitie extra onderzoek deed naar vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg om een schadeclaim na een eerdere arrestatie te voorkomen.

Het KLPD laat weten dat de commissaris 'tijdelijk' buiten functie is gesteld 'in verband met een onderzoek naar de medewerking van het unithoofd aan het interview'. ''Het KLPD betreurt de uitspraken van het unithoofd en vindt het niet gepast dat een politieman zich uitspreekt over onderzoeken die nog onder de rechter zijn.