Verdachten - Witwassen, afpersing en criminele organisatie

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, alias de Neus, zit sinds januari vast. Holleeder (48) wordt verdacht van het witwassen van geld dat is verkregen door afpersing van vooral vastgoedhandelaren. Bovendien zou hij leiding geven aan een criminele organisatie.

AD/Rotterdams Dagblad, 18 november 2006


De Quote-500 miljonair en onroerendgoedmagnaat Paarlberg is onlangs gebombardeerd tot verdachte in de zaak. Hij zou afpersgeld witwassen, frauderen met belastinggeld en lid zijn van Holleeders criminele organisatie. De fiscus heeft voor 47 miljoen beslag gelegd op zijn bezittingen. Zo ook op zijn penthouse in Montevideo, met een waarde van een kleine 2,5 miljoen euro.
De verdenking van Paarlberg is een nogal pijnlijke affaire. Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) zag zich genoodzaakt afstand te nemen van haar voormalige huisvriend. De financiële banden met Paarlberg heeft ze inmiddels verbroken. Kroes hield kantoor in zijn bezit en Paarlberg stond garant voor haar hypotheek.
Paarlberg bezit het penthouse in Montevideo samen met voormalig rechterhand David Beesemer. Beesemer wordt weliswaar genoemd in het dossier Holleeder, verdachte is hij niet.