NovaCap ontkent banden met Willem Holleeder

AMSTERDAM - Het ontplofte beleggingsfonds NovaCap Floralis Termijnfonds, ooit goed voor 85 miljoen euro, gaat bij justitie aangifte doen van valsheid in geschrifte.

Het Parool, 15 december 2006


Door Bart Middelburg

Het fonds wordt zwartgemaakt met valse e-mails, waarmee gesuggereerd wordt dat NovaCap nauwe banden onderhield met de Holleeder-groep, vindt de leiding.

NovaCap Floralis investeerde vooral in veredelde tulpenbollen. Het fonds werd opgezet door Marco Vrijburg, met investeerders als Cor Boonstra, Willem Sijthoff en een dochteronderneming van ABN Amro.

Vrijburg was in het verleden ook betrokken bij NovaCap Venture Capital, een beleggingsmaatschappij die in de VS investeerde in IT-bedrijven als SynXis. NovaCap Venture Capital bestaat ook niet meer: het is inmiddels herdoopt in Nedequity. De administratie van Venture Capital werd een jaar geleden opgeslagen in een door Vrijburg gehuurde loods in Lisse.

Twee weken geleden deed het landelijk parket in de strafzaak tegen topcrimineel Willem Holleeder en diens medeverdachten een inval in de loods in Lisse en nam de administratie van Venture Capital in beslag.

Justitie onderzoekt onder meer of zakenman Dirk-Jan Paarlberg als directeur van Cantor Holding iets met Venture Capital van Vrijburg te maken heeft gehad. Paarlberg wordt door justitie verdacht van het wegsluizen van de miljoenen die topcrimineel Willem Holleeder zou hebben opgestreken met afpersing van vastgoedhandelaren.

De inval was het gevolg van een al dan niet anonieme tip aan justitie. Op zichzelf was die inval begrijpelijk, zegt Bert Oosthout, interim-bestuurder van Novacap Floralis. ''Vrijburg en ik snappen heel goed dat justitie de administratie van NovaCap Venture Capital wil zien, als de verdenking bestaat dat Paarlberg daar via via mee te maken heeft gehad. Daar hebben we ook geen enkel bezwaar tegen.''

Vrijburg heeft volgens Oosthout niets te verbergen. ''Marco Vrijburg heeft Paarlberg nog nooit gezien, hij kende hem niet eens. Het blijkt alleen dat NovaCap Venture Capital net als Cantor van Paarlberg geld heeft geïnvesteerd in SynXis. Er hebben zo'n twintig partijen in SynXis geïnvesteerd, en dat Paarlberg achter Cantor zat, was Vrijburg eerst niet eens bekend.''

Kwalijk achten Oosthout en Vrijburg het dat 'bepaalde partijen' in het faillissement van NovaCap Floralis kennelijk een campagne voeren om vooral Vrijburg zwart te maken. Onderdeel van die campagne is volgens hen de tip aan justitie om de loods maar eens binnen te vallen, en het in omloop brengen van vervalste e-mails.

Zo is er een e-mail opgedoken die Vrijburg begin 2004 zou hebben verstuurd aan Maike Dijkhuis, de vriendin van Willem Holleeder. In de mail staat dat Vrijburg wel geïnteresseerd is om Nieuwgraaf Holding bv van Dijkhuis over te nemen; Nieuwgraaf was een vastgoed-bv waarvan het feitelijk eigendom door justitie aan Holleeder werd toegeschreven. Een kopie van die mail zou Vrijburg hebben doorgestuurd naar Marcel Kaatee, die door justitie wordt beschouwd als financiële man van Holleeder.

Oosthout: ''Die mails zijn vals. Vrijburg heeft nooit iets met Dijkhuis of Kaatee te maken gehad. Kennelijk probeert iemand hem in verband te brengen met hen.''

Het landelijk parket wil niet reageren.