OM: genoeg bewijs tegen Holleeder

AMSTERDAM - Officier van justitie Koos Plooij en advocaat Bram Moszkowicz zijn donderdag tijdens een zogeheten regiezitting in de zaak tegen Willem Holleeder als kemphanen tegenover elkaar komen te staan.

Het Parool, 5 januari 2007


Moszkowicz betoogde dat rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie hebben geprobeerd Willem Endstra uit te lokken tot het laten liquideren van Holleeder.

Volgens Plooij heeft de raadsman dat niet kunnen aantonen en heeft deze volkomen ten onrechte politiemensen ''door het slijk gehaald''. De officier verweet Moszkowicz dat hij een verhaal voor de bühne had afgestoken. De raadsman bestreed dat en voerde onder meer aan dat vast is komen te staan dat Endstra, die zelf in mei 2004 werd geliquideerd, plannen heeft gesmeed om zijn afperser Holleeder uit de weg te laten ruimen.

Moszkowicz baseerde zijn zware beschuldigingen aan het adres van de CIE op de hernieuwde uitwerking van de banden waarop de talrijke gesprekken tussen de betrokken rechercheurs en Endstra zijn vastgelegd. Endstra sprak in 2003 met grote regelmaat en in het diepste geheim met de CIE. De gesprekken, gevoerd op de achterbank van een rechercheauto, vormen de basis van de strafzaak tegen Holleeder en een aantal medeverdachten, die in januari van dit jaar werden gearresteerd.

Holleeder twijfelt aan eerlijk proces

Moszkowicz hekelde ook in ruimere zin de werkwijze van de politie in het onderzoek naar Holleeder. Zij is er van meet af aan op uit geweest om hem definitief uit schakelen, aldus de raadsman. ''Het maakt meneer Holleeder angstig en mij ook. Het is gevaarlijk wat hier aan de hand is.'' Holleeder betwijfelt ten zeerste of hij wel een eerlijk proces krijgt. Hij zei donderdag dat hem tijdens een ''open gesprek'' met een vrouwelijke rechercheur door deze agente is toevertrouwd ''dat er wel degelijk een tunnelvisie is op mij''.

Moszkowicz had eveneens geen goed woord over voor het feit dat een voormalige secretaresse van zijn kantoor tot getuige à charge is gemaakt. Volgens de raadsman heeft zij zich te houden aan haar geheimhoudingsplicht, maar is zij door de politie uitgelokt deze te schenden. De ex-secretaresse heeft onder meer verklaard over een ernstige bedreiging van Endstra door Holleeder en diens medeverdachte Maruf 'Paja' M. op het advocatenkantoor.

Contraire visies

Moskowicz wil dat de verklaringen van de vrouw van het bewijs worden uitgesloten. Tevens wil hij dat een verhoor van haar aanstaande maandag wordt afgelast. De rechtbank beslist daar vrijdag over.

Het Openbaar Ministerie en Moszkowicz hebben op de stand van het onderzoek totaal contraire visies. Waar de advocaat met grote stelligheid betoogde dat het bewijs steeds verder afbrokkelt, ziet het OM dit juist tot uiterst bruikbare proporties groeien. Volgens het OM hebben tal van getuigen inmiddels afdoende onderbouwing geleverd voor de voor Holleeder belastende beweringen die Endstra heeft gedaan tijdens zijn gesprekken met de CIE.

Holleeder wordt in de lopende zaak verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie Endstra. Volgens officier Plooij werkte hij daarbij telkens met andere handlangers. Holleeder leidde daarmee meerdere criminele organisaties, aldus de officier.

Wegsluizen en witwassen

Het OM onderzoekt nog wat de relatie is tussen Holleeder en zakenman Jan-Dirk P. (Jan-Dirk Paarlberg). Er loopt een apart onderzoek tegen P., zijn voormalige compagnon David B. (David Beesemer) en fiscalist Ad van T. (Ad van Tatenhove). Die zouden een rol hebben gespeeld bij het wegsluizen en witwassen van het geld dat door de afpersingspraktijken is verworven. Volgens C. Raymakers, de raadsman van B., worden tijdens dit vooronderzoek mogelijk nog getuigen gehoord en is het nog maar de vraag of het tot een rechtszaak komt.

Het OM vroeg de rechtbank het voorarrest van vijf verdachten, Holleeder incluis, te verlengen en dat van Ozan T. op te heffen. Het verdenkt hem van de afpersing van zakenman John Wijsmuller, maar hij heeft daarin geen gewelddadige rol gespeeld. Ook hierover beslist de rechtbank vrijdag.

Officier van justitie Saskia de Vries gaf aan dat het OM Holleeder mogelijk ook nog vervolgt voor de afpersing van zakenman Erik de Vlieger. In deze zaak is onlangs een verdachte tot acht jaar celstraf veroordeeld. (ANP)