Voorarrest medeverdachte Holleeder opgeheven

HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft het voorarrest van Ozan T. opgeheven, zo deelde een woordvoerster vrijdag mee. T. is een van de medeverdachten van Willem Holleeder.

Het Parool, 5 januari 2007


Hij zat sinds vorig jaar januari vast in verband met betrokkenheid bij de afpersing van zakenman John Wijsmuller. Holleeder en vier andere verdachten blijven vastzitten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank tijdens een pro-formazitting donderdag al verzocht het voorarrest van T. op te heffen.

De rechtszaak tegen Holleeder en zeven medeverdachten begint op 2 april en gaat naar verwachting enkele maanden duren. Holleeder wordt verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 vermoorde Willem Endstra. Volgens het OM werkte Holleeder daarbij telkens met andere handlangers, te weten de medeverdachten, die buiten de andere afpersingen en bedreigingen werden gehouden.

De rechtbank bepaalde ook dat een notaris en een kandidaat-notaris moeten worden gehoord bij de rechter-commissaris. Het OM had de rechtbank hierom verzocht. Op het kantoor van de notabelen zou zich in 2003 een voorval hebben voorgedaan waar het OM de twee graag over wil ondervragen. De twee weigerden tot nu toe echter vragen van de politie te beantwoorden en beriepen zich op hun verschoningsrecht.

Willem Endstra zou op het kantoor van de notarissen een akte hebben ondertekend waarin hij een schuld erkent van ruim 10 miljoen euro aan zakenman Dirk-Jan P. (Dirk-Jan Paarlberg). Volgens het OM gaat het hier echter om een gefingeerde schuld en werd Endstra gedwongen om te tekenen.

Het OM onderzoekt nog in hoeverre Holleeder betrokken is bij het (laten) plegen van liquidaties in de binnen- en buitenlandse onderwereld. De verwachting is dat ook dit onderzoek zal uitmonden in een megaproces. (ANP)