OM wil in zaak-Endstra notarissen horen;
proces holleeder

Het Openbaar Ministerie wil dat in het onderzoek naar de afpersing van de later vermoorde Willem Endstra een notaris en een kandidaat-notaris worden gehoord. Hun verschoningsrecht is niet onaantastbaar, nu Endstra 'zeer vermoedelijk' onder druk een schuldbekentenis heeft getekend.

Trouw, 5 january 2007


door Hélène Butijn

Het OM stuitte op de notarissen bij het financiële onderzoek naar de afpersing van Endstra door Willem Holleeder en de zijnen. Endstra zou in 2003 op hun kantoor een akte hebben getekend waarin stond dat hij een schuld van 10,6 miljoen euro had aan vastgoedman Dirk-Jan P. (Dirk-Jan Paarlberg) Die schuld zou zijn gefingeerd, om te verhullen dat Endstra werd afgeperst. De notarissen hebben geweigerd op vragen van de politie te antwoorden. Endstra zou tussen 2002 en 2004 in totaal 17 miljoen euro onvrijwillig aan P. hebben betaald.

Hoe ver de geheimhoudingsplicht of het verschoningsrecht van notarissen, advocaten en hun medewerkers reikt, was gisteren ook twistpunt tussen de advocaat van Holleeder, Bram Moszkowicz, en het OM. Moszkowicz meent dat rechercheurs ten onrechte een voormalige secretaresse van zijn kantoor hebben verhoord. De secretaresse vertelde dat Holleeder samen met medeverdachte Maruf M. (Maruf Mrzic) in een kamer in het kantoor Endstra zouden hebben bedreigd. Volgens Moszkowicz heeft ze daarmee haar geheimhoudingsplicht geschonden en mogen haar verklaringen niet meetellen voor het bewijs.

Maar volgens het OM valt niet alles dat in een advocatenkantoor gebeurt, onder die plicht. De secretaresse vertelde slechts over de kamer als ontmoetingslokaal, en dat raakt niet aan de - beschermde - relatie tussen raadsman en cliënt. De rechtbank beslist vandaag of de verklaringen van de ex-secretaresse worden meegewogen.

Gaande de zitting reageerden officier van justitie Koos Plooij en Moszkowicz steeds stekeliger op elkaars uitlatingen. De advocaat beschuldigt rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie ervan dat ze Endstra op het idee hebben gebracht om Holleeder te laten vermoorden. De onderzoeksrechter heeft de banden opnieuw afgeluisterd van de gesprekken die Endstra voor zijn gewelddadige dood met de CIE voerde. Uit passages die nu aan het transcript zijn toegevoegd, blijkt volgens Moszkowicz dat de nationale recherche vooringenomen was, en uit op 'het bloed van Holleeder'. Ook zouden ze hem 'laffe hond' hebben genoemd.

Plooij spreekt fel tegen dat rechercheurs de suggestie zouden hebben gedaan Holleeder te laten ombrengen. "Hier worden politiemensen door het slijk gehaald."

NOTES: Verschillende zaken; Een gezond 2007, wenste de rechtbankvoorzitter de aanwezigen bij het proces tegen Willem Holleeder en de zijnen. Hij had liever een eerlijk proces, antwoordde een van de verdachten. Het proces wordt in verschillende delen behandeld. Van april tot en met juni behandelt de Haarlemse rechtbank afpersingszaken waarbij volgens het Openbaar Ministerie Holleeder de spil was, met telkens een ander kringetje van personen. Die zouden weinig van de andere zaken hebben afgeweten. De rechtbank behandelt achtereenvolgens de vermeende afpersing van de zakenmannen Friedländer, Wijsmuller, Houtman en Endstra. Mogelijk wordt Holleeder ook nog vervolgd voor het afpersen van De Vlieger. Het OM onderzoekt de relatie tussen Holleeder en Jan-Dirk P. (Jan-Dirk Paarlberg) nog. Tegen hem en zijn voormalige compagnon David B. (David Beesemer) en fiscalist Ad van T. (Ad van Tatenhove) komt een aparte rechtszaak.