OM: bewijs tegen Holleeder is rond

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft aan de hand van tal van getuigenverklaringen voldoende materiaal verzameld om te bewijzen dat Willem Holleeder zich schuldig heeft gemaakt aan afpersing van vier vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra. Dit heeft officier van justitie Plooy donderdag gezegd tijdens een pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp.

Volkskrant, 5 januari 2007


Van onze verslaggeefster

De afgelopen drie maanden zijn veel getuigen gehoord die volgens het OM bevestigen wat Endstra in 2003 in het geheim met de politie op de achterbank van een rechercheauto besprak. Endstra vertelde dat niet alleen hij maar ook anderen door Holleeder en zijn handlangers stelselmatig voor miljoenen werden afgeperst.

‘Het totaalbeeld van de getuigenverklaringen bij de rechter-commissaris is bepaald niet dat het bewijs afbrokkelt, zoals de verdediging zal willen doen geloven, maar integendeel’, betoogde Plooy.

Bij het afpersen opereerde Holleeder telkens in wisselende gezelschappen, aldus de aanklager. Hij had, zo lijkt het, een eigen kringetje van personen die buiten de andere afpersingen werden gehouden, inclusief de daarmee gepaard gaande bedreigingen, wapenbezit en witwaspraktijken. Daarom wordt Holleeder nu verdacht van deelname aan meerdere criminele organisaties. Terwijl de overige zeven verdachten – twee zijn op vrije voeten – lidmaatschap van één organisatie ten laste is gelegd.

Het onderzoek naar de relatie tussen vastgoedmiljonair Jan-Dirk Paarlberg en Holleeder loopt nog steeds. Endstra zag de miljoenen die hij aan Paarlberg betaalde volgens officier De Vries ‘als aflossing van zijn schuld aan Holleeder’. Dit onderzoek wordt echter gesplitst van de afpersingszaak. Paarlberg en twee medeverdachten die een rol zouden hebben gespeeld bij het wegsluizen en witwassen van geld dat door afpersing is verworven, worden apart berecht.

De Vries zei dat Holleeder mogelijk ook nog wordt vervolgd voor de afpersing van zakenman Erik de Vlieger. Afgelopen december is Itzak M. in deze zaak tot acht jaar cel veroordeeld, hoewel De Vlieger altijd heeft ontkend te zijn afgeperst. Het is dus mogelijk, zei de aanklaagster destijds. Ook in de zaak-Holleeder ontkennen de slachtoffers en bestaat het bewijs uit getuigenverklaringen.