Voorzitter VVD provincie Utrecht opgepakt

(Novum) - De voorzitter van de VVD-fractie in de Utrechtse Provinciale Staten is woensdag opgepakt op verdenking van valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld. Dat heeft een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdagavond gezegd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Het OM wil verder geen informatie geven over de achtergronden van de arrestatie.

Trouw, 18 januari 2007


NRC Handelsblad meldt donderdag dat verdachte Sjoerd S. (Sjoerd Swane) in 2005 is opgestapt als raadslid van de gemeente Maarssen. De reden van zijn vertrek was de omstreden transactie van een stuk grond. Hij had als wethouder bemiddeld namens vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg in de verkoop van een stuk grond naast het huis van Paarlberg. S. overtrad met die bemiddeling de Gemeentewet, luidde de conclusie van de commissie die de transactie onderzocht.

Paarlberg wordt verdacht van betrokkenheid bij de afpersing van de in 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra. Hij zou geld hebben weggesluisd voor de van afpersing verdachte Willem Holleeder.

Of de arrestatie van S. te maken heeft met de grondtransactie in 2005 is onduidelijk. Justitie doet daar in het belang van het onderzoek geen mededelingen over.

Sjoerd Swane - Sjoerd S.