VVD-leider Swane stapt direct op

MAARSSEN - Sjoerd Swane (52) verlaat met onmiddelijke ingang provinciale staten van Utrecht. De gevallen fractievoorzitter is niet herkiesbaar...

AD, 19 januari 2007


Door Roeland Franck

bij de statenverkiezingen op 7 maart. De fractie heeft daartoe in overleg met Swane gistermiddag in een spoedvergadering besloten.

De Maarssense politicus zat deze week twee dagen vast op verdenking van het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrifte. Hij is gisteren weer vrijgelaten zonder voorgeleiding aan de rechter-commissaris. Justitie beschouwt Swane nog wel als verdachte.

De verdenkingen tegen Swane zijn voor de VVD-fractie reden Frank Rohof aan te wijzen als haar nieuwe voorzitter. Ook is de Maarssenaar geschrapt van de kandidatenlijst voor de statenverkiezingen op 7 maart. Hij nam daar de derde plaats in achter de gedeputeerden Jan Ekkers en Joop Binnekamp. Dinsdagmiddag moet de definitieve kandidatenlijst bij het stembureau worden ingeleverd. Die zal volgens Rohof naar alle waarschijnlijkheid nu 29 in plaats van 30 liberale kandidaten tellen.

Rohof: ,,De politieke positie van Swane is onhoudbaar geworden. Hij heeft niet alleen zelf deze conclusie getrokken, ook de fractie is die mening toegedaan. Er zijn ernstige verdenkingen tegen hem geuit. Hoewel nog niets is bewezen, is zijn politiek functioneren wel buitengewoon moeilijk geworden.

Details over de verdenkingen tegen Swane zijn door Justitie niet bekendgemaakt. De zaak is in handen van het functioneel parket dat de leiding heeft over gespecialiseerde opsporingsdiensten zoals de AIVD en de Fiod.