Leider VVD-Statenfractie Utrecht stapt op

Utrecht - Sjoerd S. (Sjoerd Swane) is opgestapt als fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten Utrecht. Dinsdag was hij aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. S. zal niet verkiesbaar zijn bij de verkiezingen in maart.

De Volkskrant, 20 januari 2007


Van onze verslaggever Michiel de Hoog

S. werd vrijdag vrijgelaten. De officier van justitie in Den Haag heeft besloten hem niet voor te geleiden aan de rechter-commissaris. Het onderzoek naar S. wordt wel voortgezet en hij blijft verdachte.

S. en de VVD-fractie concludeerden gistermiddag dat zijn politieke positie onhoudbaar is geworden. Frank Rohof is tot de Statenverkiezingen fractievoorzitter.

S. verliet in 2005 de Maarssense gemeentepolitiek, nadat uit onderzoek in opdracht van de gemeenteraad was gebleken dat hij onzorgvuldig en onjuist had gehandeld. Hij deed onder meer voor vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg een verzoek tot aankoop van gemeentegrond.

Justitie verdenkt Paarlberg van betrokkenheid bij het afpersen van Willem Endstra. Hij zou ook geldzaken hebben geregeld voor Heineken-ontvoerder Holleeder.

Het rapport uit 2005 gaf S. volgens Rohof onvoldoende aanleiding om uit de provinciale fractite stappen. ‘Nu ligt dat anders.’ S. was niet voor commentaar bereikbaar.

Sjoerd Swane - Sjoerd S.