Grote wapenvondst in woning

AMSTERDAM -Bij een inval in een woning in Buitenveldert is een grote wapenvondst gedaan. De bewoner, een 29-jarige man met een vermoedelijk vals Amerikaans paspoort, zou bij een zeer gewelddadige criminele organisatie horen.

Het Parool, 23 februari 2007


Van een verslaggeefster

In de slaapkamer vond de Nationale Recherche een reiskoffer en een sporttas met daarin twaalf pistolen en revolvers, een geweer, drie Uzi-machinepistolen, twee kalasjnikovs en een antitankraket. Elders in het appartement lagen twintig handgranaten, een aantal geluiddempers en dozen met munitie.

De politie forceerde de deur van het huis met explosieven om de verrassing voor de bewoner zo groot mogelijk te maken. Hij zat op het moment van de inval televisie te kijken. De man is voorlopig de enige verdachte in de zaak.

De inval werd woensdagavond al gedaan, maar de politie maakte de wapenvondst pas vanmorgen bekend. De verdachte is volgens justitie vermoedelijk lid van een zeer gewelddadige criminele organisatie met banden in Engeland, op Jamaica en in Nederland. Leden van de bende zouden in Engeland liquidaties op hun geweten hebben.

Volgens een woordvoerder van justitie zijn er aanwijzingen dat het Amerikaanse paspoort van de verdachte vals is. Hij kan niet bevestigen of de man de Jamaicaanse of Britse identiteit heeft. Ook is niet duidelijk of de liquidaties in Engeland met drugs te maken hebben.

De man wordt vanmiddag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Hij blijft waarschijnlijk vast zitten.