Wapenvondst in huis 'handlanger Holleeder'

AMSTERDAM - In een woning van de omstreden Amsterdamse vastgoedhandelaar David Beesemer (41) heeft de Nationale Recherche een enorm wapenarsenaal aangetroffen. Justitie beschouwt Beesemer als handlanger van Willem Holleeder.

Telegraaf, 24 februari 2007


door Johan van den Dongen


David Beesemer
De Nationale Recherche deed de vondst woensdagavond tijdens een inval in de maisonnettewoning aan de Henkenshage in Amsterdam-Buitenveldert. In een slaapkamer bevonden zich een reiskoffer en een sporttas met twaalf pistolen en revolvers, een geweer, drie uzimachinepistolen, twee kalasjnikov-AK47-geweren en - omwikkeld in een handdoek - een antitankraket van Oost-Europese makelij. Ook trof de politie twintig handgranaten, geluiddempers en dozen munitie aan.

Explosief

In het pand was een 29-jarige man met Amerikaanse papieren aanwezig. Hij werd bij de actie gearresteerd. Toen met een explosief de voordeur eruit werd geblazen zat hij televisie te kijken. Het OM denkt dat de arrestant deel uitmaakt van een "zeer gewelddadige criminele organisatie met banden in Engeland, Jamaica en Nederland". Leden van de bende zouden in Engeland liquidaties op hun geweten hebben. De rechter-commissaris besliste gisteren dat hij in elk geval veertien dagen blijft vastzitten.

Woningeigenaar David Beesmer vormde ooit een vastgoedduo met Jan-Dirk Paarlberg, die volgens het OM miljoenen van Willem Endstra naar Willem Holleeder heeft gesluisd.

Volgens een vrouw die enkele deuren verderop woont, staat de woning in de buurt te boek als 'doorgangshuis'. "Eerst woonde er een vent met een baard in, toen een paar Japanners en nu deze jongen. Iedereen weet dat het geen zuivere koffie is met dat huis."