David Beesemer krijgt het voor zijn kiezen

Vastgoedhandelaar Beesemer kan geen goed meer doen. Nu heeft de politie wapens gevonden in een flat van hem. Beesemer weet echt van niets.

Volkskrant, 26 februari 2007


Door Merijn Rengers

AMSTERDAM Pech met een huurder. Domme, domme pech, op een zeer ongelukkig moment. Andere omschrijvingen schieten de Amsterdamse vastgoedondernemer David Beesemer niet te binnen.

Beesemer is sinds 1999 de eigenaar van de flat aan de Henkenshage in de Amsterdamse wijk Buitenveldert waar de Nationale Recherche vorige week binnenviel en twaalf pistolen, een geweer, drie uzi's, twee kalasjnikovs, een antitankraket, twintig handgranaten en een 29-jarige man met een waarschijnlijk vervalst Amerikaans paspoort aantrof.

De wapenvondst en de arrestatie van de man waren niet de gedroomde publiciteit voor Beesemer. De Amsterdammer was tot nu toe vooral bekend als de voormalige rechterhand van Jan Dirk Paarlberg, de bankier die er door justitie van wordt verdacht geldzaken voor Willem Holleeder te hebben geregeld.

'Ik heb de schijn volledig tegen,' weet Beesemer, die zegt dat hij de arrestant nooit heeft ontmoet. 'Het OM verdenkt me van banden met de onderwereld, en dan gebeurt dit.' Beesemer hoorde vorige week van de inval in de woning en belde meteen zijn advocaat, onder meer om eventuele negatieve publiciteit buiten de deur te houden. Tevergeefs. De Telegraaf plaatste zaterdag een foto van de vastgoedhandelaar ('David B.') op de voorpagina.

Volgens Beesemer heeft de gearresteerde bewoner ongeveer 10 maanden in het pand gewoond. De man zou deel uitmaken van een gewelddadige criminele organisatie die een aantal liquidaties heeft laten plegen in Engeland en Jamaica. 'De man is langs officiële kanalen bij ons als huurder terecht gekomen, heeft een kopie van zijn paspoort afgegeven en betaalde zijn huur. Op het eerste gezicht een typische expat, net als de Japanners die er daarvoor woonden - zo heb ik begrepen. Het is bizar dat hij met zoveel wapens is gepakt.'

Beesemer kreeg zaterdag steun van justitie. Het Openbaar Ministerie liet weten dat de wapenvondst niets te maken heeft met de zaak tegen Holleeder. Toch is voor Beesemer de maat vol: 'Alle ellende is terug te voeren tot het feit dat het OM mij rekent tot de handlangers van Holleeder. Daardoor ben ik in de publiciteit aangeschoten wild, en kan ik al twee jaar mijn beroep niet meer uitoefenen.'

Banken, gemeenten en vastgoedbedrijven weigeren met Beesemer zaken te doen, zo lang er geen duidelijkheid is over de status van de verdenkingen tegen hem. 'Ik ga de komende weken alles op alles zetten om duidelijkheid te krijgen', zegt Beesemer. 'Wat mij betreft word ik morgen berecht. Het OM heeft niets hard tegen mij, en ondertussen ben ik in de media al lang veroordeeld.'