Politie: ontruiming kraakpanden rustig verlopen

De Amsterdamse politie heeft dinsdag tijdens een zogeheten ontruimingsronde 12 kraakpanden ontruimd. Vijf krakers werden aangehouden, omdat zij weigerden een pand aan de Lange Leidsedwarsstraat te verlaten. Eerder op de dag sprak de politie nog van een stuk of tien arrestaties, maar dat bleken er dus uiteindelijk minder te zijn.

Het Parool, 19 juni 2012

De bewoners van acht andere kraakpanden wachtten de ontruimingsronde niet af. Zij vertrokken de afgelopen dagen vrijwillig. In totaal zijn dus 20 kraakpanden vrijgekomen. De mobiele eenheid begon dinsdagochtend met ontruimen in de Ruysdaelstraat. Daarna volgden nog panden op onder meer de Jacob van Lennepkade en in de Ferdinand Bolstraat.

Algemeen commandant Leen Schaap blikt op de website van Politie Amsterdam- Amstelland terug op een rustig verlopen operatie. 'Op de aanhoudingen na hebben we geen grootschalig verzet ondervonden. De ontruimingsronde is daarmee voorspoedig verlopen.' De aangehouden personen worden verdacht van huisvredebreuk. Zij zitten allen nog vast. De ontruimde panden zijn aan de eigenaren overgedragen.

Sinds de invoering van de nieuwe wet Kraken en Leegstand in oktober 2010 zijn in de hoofdstad al 330 gekraakte adressen ontruimd. Deze waren verdeeld over in totaal 130 panden. Na de ontruimingsronde van dinsdag blijven naar schatting 20 kraakpanden in de stad over. Van het grootste deel is niet bekend wat de eigenaar ermee gaat doen na een eventuele ontruiming en ligt leegstand op de loer.

<Terug naar huis> <Naar boven>