Rechter oordeelt jongste ontruiming onrechtmatig

Het Parool, 23 juni 2012
Door Paul Vugts

Amsterdam - De ontruiming van de panden aan de Lange Leidsedwarsstraat, dinsdag, was onrechtmatig, heeft de rechter-commissaris gistermiddag geoordeeld.

De drie arrestanten die nog in de cel zaten, kwamen vrij. De 'machtiging tot binnentreden' op grond waarvan de ME het pand was binnengevallen, was door een hulpofficier van justitie ondertekend, een politieman, terwijl er in de maanden voor de ontruiming tijd genoeg was om een echte officier van justitie toestemming te vragen.

Bovendien waren de arrestanten op grond van een verkeerd wetsartikel aangehouden: niet voor kraken, wat op zichzelf verboden is, maar vanwege 'huisvredebreuk'. De panden waren echter al elf jaar gekraakt, zodat van huisvredebreuk geen sprake was. Advocaat Jeroen Soeteman van de drie arrestanten: "De rechter is het met me eens dat het hier de politie is die huisvredebreuk heeft gepleegd, en niet mijn cliƫnten."

Op het verzoek te reageren op het relaas van Schaap en Van der Bijl wilden door ons benaderde krakers (nog) niet ingaan.

<Terug naar huis> <Naar boven>