Vijftal in grote kraakzaak vrijuit

Het Parool, 8 februari 2013

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag vijf personen vrijgesproken die op 19 juni 2012 waren aangehouden tijdens de ontruiming van de kraakpanden aan de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Het vijftal had zich verschanst in de liftschacht van één van de panden.

De rechtbank vindt dat de politie destijds onrechtmatig het kraakpand is binnengedrongen en spreekt van een 'ernstige inbreuk op de privacy'. Iedereen moet zich 'vrij en onaantastbaar kunnen voelen in zijn woning', zo luidde het oordeel. Daarnaast bevatte het door de politie opgemaakte dossier volgens de rechtbank 'diverse onzorgvuldigheden en onnauwkeurigheden'.

De raadslieden van de verdachten toonden zich opgetogen na afloop van de zitting: 'Het is goed dat de rechtbank kritisch durft te kijken naar het optreden van politie en justitie. De wetgever bepaalt de grenzen van wat mag en wat niet mag. De burger moet zich daaraan houden, de politie net zo goed', aldus advocaten Jeroen Soeteman en Michiel Kuyp.

Gewraakt

In september 2012 werd de zaak tegen de vijf krakers uitgesteld, toen bleek dat één van de rechters de oud-korpschef van de politie Gelderland Zuid was. De advocaten van de vijf verdachten, wraakten de rechter daarom. Kuyp verklaarde: 'Veel van onze verweren gingen juist over de rechtmatigheid van het optreden van de politie. Hoewel deze rechter al enige tijd geen korpschef meer was, bestond toch de schijn van partijdigheid.'

Het pand aan Lange Leidsedwarsstraat 35-37 in de Leidsebuurt was sinds 16 september 2001 gekraakt. Het gold als één van de bekendste krakersbolwerken van Amsterdam. Tijdens de ontruimingsronde van 19 juni vorig jaar werd het pand ontruimd. Zover bekend staat het pand nog altijd leeg.

(Redactie)

http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3390637/2013/02/08/Vijftal-in-grote-kraakzaak-vrijuit.dhtml

<Terug naar huis> <Naar boven>