Buurtbrief van de Lange Leidsedwarsstraat 35
(uitgebreide versie)
1 februari 2008. Jaargang 7, nr.2

Beste buren,

Zoals u allen weet is de Rosse Buurt op dit moment het centrum van aandacht van gemeente Amsterdam in het kader van 'opschoning'. Onze eigen Leidse Buurt is echter ook al tientallen jaren de speeltuin van schimmige investereerders en eigenaren. Als een van de vele voorbeelden nemen we de familie Broerse, die decennialang het grootste deel van de buurt in handen had. De begane gronden van hun bezit werden volgezet met horeca, terwijl de bovenetages verkrotten of bewoond werden door antikrakers. Terwijl de familie de huur deels zwart liet betalen voor de begane gronden, droeg hun huisjesmelkbeleid bij aan de grootscheepse aftakeling van vele huizen.

Nadat dus speculant A, in casu de familie Broerse, veel geld opstreek met het verval, probeerde speculant B een fortuin te maken met overname en investeren. Deze speculant was David Beesemer, die samen met Michael van Bruggen uit naam van een van hun B.V.'s, de Amsterdamse Jockeyclub B.V., in 2005 Lange Leidsedwarsstraat 35 kocht en in naam van een andere B.V., Rembrandtplein Monumenten Beheer B.V. Prinsengracht 472. Vervolgens namen Beesemer en Van Bruggen later dat jaar de B.V. Exploitatie Maatschappij Gersteland, en daarmee een groot deel van het onroerende bezit van de Broerses over.

Na een schandaal waarin Beesemer als grootgeldcrimineel werd verbonden werd aan de zaak-Holleeder, kon hij de benodigde bouwverguninngen voor zijn vastgoed niet meer krijgen. De gemeente hield dit namelijk tegen door middel van de wet BIBOB. Beesemer in het interview op 26 februari 2007 verklaart: "Ik wordt niet integer geacht".


Lange Leidsedwarsstraat 35

Op 14 april 2006 stapt David Beesemer op als directeur van B.V. Exploitatie Maatschappij Gersteland. Zijn plaats wordt ingenomen door Harry Woei-Gin Tseng. Sinds 1998 is Harry Tseng samen met Ronny Julius Bernhard Rosebaum, David Beesemers schoonvader, betrokken in The RJB Group of Companies (heden ten dage Baily Beheer BVBA genaamd).

Vervolgens verkoopt de B.V. Exploitatie Maatschappij Gersteland (lees Beesemer) daarop een groot deel van haar bezit, namelijk de Lange Leidsedwarsstraat 35/37 en Prinsengracht 472 t/m 478. Uiteraard verdubbelt daarbij de prijs van deze panden en wordt binnen anderhalf jaar 2,5 miljoen euro verdiend zonder een enkele investering in die huizen! Zo ziet u maar weer hoe makkelijk het kan zijn om geld te verdienen op de huizenmarkt.

Interessant is dat de panden aan de Prinsengracht 472 t/m 478 op 27 maart 2007 werden aangekocht door Eric van Toorenburg, Rene van Wiltenburg en Arjan Bart Bakker. Een paar dagen later wordt duidelijk dat Eric van Toorenburg door justitie verdacht wordt van lidmaatschap van een criminele organisatie. Daarop vlucht hij naar het buiteland. Van Wiltenburg en Bakker nemen de panden voor € 3.800.000 over op naam van twee andere B.V.'s, Rear B.V. en Rear Monumenten B.V.

Als bewoners van de Lange Leidsedwarsstraat 35/37 ondervonden we aan den lijve hoe het geschuif met geld en panden door speculanten in de praktijk werkt. Zeven jaar geleden kraakten wij de voormalige papierfabriek aan de Lange Leidsedwarsstraat; een pand dat in de mallemolen van Broerse en Beesemer heen en weer geslingerd wordt. Nu Beesemer buiten spel gezet is hebben we te maken met speculant C in de straat. Meneertjes C, die de kas van de speculanten hebben gespekt, zijn Yona Cohen en Michel De Bruin. Het kopen van de Lange Leidsedwarsstraat 35 op 31 januari 2007 voor € 675.000 maakt hen waardige opvolgers in de lange historie van malafide vastgoedhandelaren.

Yona Cohen en zijn vrouw Regina Hilde Zusann zijn sinds 1981 bekend in de horeca via H.R.C. Holding B.V., Hard Rock Cafe's en later ook het Cafe-Restaurant Heineken Hoek. De Hard Rock Cafe's moesten sluiten vanwege een schandaal waarin bleek dat Cohen een merkvervalser was en de naam Hard Rock Cafe illegaal exploiteerde.


Michel De Bruin

Michel de Bruin van Hoofdstad Vastgoed B.V. blijkt een goede bekende van Yona Cohen. Samen waren ze directeurs van deze B.V. in 2005. Michel de Bruin is bekend als hoofdaannemer van het televisieprogramma Het Blok. Wie zou vermoeden dat deze ogenschijnlijke sympathieke figuur er niet voor terugdeinst te vechten in een gewelddadige knokploeg zoals enkele jaren geleden bij een kraakpand op de Lindengracht 156? Destijds hoorden de krakers vervolgens van de politie dat De Bruin bij hen bekend was vanwege een negenjarige gevangenisstraf die hij uitgezeten had.

Opvallend is dat Cohen en De Bruin niet dezelfde fout lijken te willen maken als David Beesemer. Daarom hebben ze hun namen niet direct aan de Lange Leidsedwarsstraat 35 verbonden, maar zetten ze twee stromannen in om de werkelijke geldschieters te verhullen. Het pand is daarom op naam gezet van de 23-jarige Sharon Erica Cohen, dochter van Yona en Regina, en het bedrijf Elsrijk Invest B.V. van August Michiel Krings. Volgens de Kamer van Koophandel heeft Michel de Bruin officieel geen functie binnen Elsrijk Invest B.V., doch vervult hij binnen deze B.V. een actieve rol. Op 14 september 2007 vraagt De Bruin via Elsrijk Invest B.V. een bouwvergunning aan voor de Lange Leidsedwarsstraat 35/37.

Ondertussen speelt de gemeente Amsterdam een hypocriete rol in het project. Ze snappen natuurlijk ook wel dat het een tamelijk loos gebaar is om de bouwvergunning van speculant B af te keuren, maar hem wel met 2,5 miljoen te laten vertrekken. Daarom moet speculantje C het pand Lange Leidsedwarsstraat 35/37 wel grondig renoveren voordat hij het met een absurde winst aan yuppen mag verkopen. Dat Cohen en De Bruin hun verledens middels stromannen hebben moeten afschermen om door de BIBOB-procedure te komen, is een feit dat door de gemeente met liefde over het hoofd wordt gezien. Derhalve zijn zij nu probleemloos door deze procedure gekomen en kunnen de vergunningen worden afgegeven. Immers, eindelijk wordt dan de zogeheten 'rotte appel' van de buurt aangepakt. Dit staat vast goed in de gemeentelijke rapporten. Dat dit slechts ten goede komt van 1: de bankrekening van de zoveelste speculant en 2: de huisvesting van rijke lui die al een overdaad aan keuze op de huizenmarkt bezitten, moge duidelijk zijn.

Wij als bewoners van de Lange Leidsedwarsstraat 35/37 werken niet mee aan een dergelijke gemeentepolitiek die gericht is op het dienen van de rijke lui. De Leidse Buurt wordt ingericht voor yuppen en toeristen die hier in een 'opgeschoonde straat' hun geld mogen uitgeven terwijl speculanten eraan verdienen. De Lange Leidse 35 is gecollectiviseerd en valt niet met het zetten van een paar handtekeningen terug te krijgen. Dat soort dingen betekenen helemaal niets voor ons. Het gemeentebeleid helpt de speculant, woonstrijd komt van de radicale kant! Wij blijven ons verzetten!

Kraakgroep Lange Leidse 35

Lees ook:
Korte buurtbrief van 1 februari 2008
Oude buurtbrief van 20 juni 2006

<Terug naar huis> <Naar boven>